Järnvägsstationen Tullinge
Västra stambanan, dvs järnvägen mellan Stockholm och Göteborg öppnades 1860, men då hade Tullinge varken station, håll- eller lastplats. 1903 var dubbelspåret från Huddinge förbi Tullinge till Rönninge klart och i samband med det öppnades Tullinge last- och hållplats med uppehåll för resandetåg. År 1917 blev Tullinge station. Eldrift infördes 1926. 1968 flyttades stationen till sitt nuvarande läge på Banslätt i närhet till centrum.

Område och byggnader
Under 50-talet fanns bland annat följande fyra byggnader:

1) Stationshus tillbyggd med postkontor.

2) Uthus

3) Godsmagasin

4) Perrongtak

5) Hus över trappuppgången till perrong (mellan spåren)

Modellen
Jag avser att avbilda Tullinge Stationhus som det såg ut 50-60-talet. Då hade stationshuset sedan 1932 haft en låg tillbyggnad som rymde ortens postkontor. Perrongen hade försetts med tak med stomme i limträbalk och tak beklätt med tjärpapp. Vidare fanns det i ändan av perrongen en takförsedd trapp ner under spåren för passagerare. Kringliggande omgivning skall återges så detaljrikt som möjligt.

Avsteg kommer att göras i fråga om spårdragning för att inte inverka på modelljärnvägens funktionalitet.

Godsmagasinet på Tullinge station
Magasinet uppfördes i samband med bygget av stationen 1903. I godsmagasinet mellanlagrades paket och styckegods som fraktades med järnväg till företag och privatpersoner. Tex hämtade mina föräldrar sin första soffa i gul plysh från IKEA i Älmhult här. I början av 60-talet revs magasinet, flyttades och återuppbyggdes 1966 av hembygdsgillet på Trädgårdstorp i Tullinge.

Magasinet på Tullinge station var ritningsmässigt identiskt med många godsmagasin runt om i Sverige. Detta då man utgick från en standardritning, som delvis visar ett grundutförande, samt möjliga expansionsmöjligheter beroende på vilken kapacitet magasinet förväntades att klara. Samma typ av magasin fanns tex vid Tanum JVSTN i Bohuslän. Magasinet i Tullinge är byggt 1,5 ggr större än grundutförandet.